Perinnenahkurin sanasto

Perinnenahkurin sanasto

Hanna Nore

Tiedätkö mitä ovat näskäin, jiekiö ja nila-aika? Entä mitä eroa on säämiskällä ja pergamentilla? Nahan jäljillä -kirjan sanasto kattaa tärkeimmät perinnenahkurin työhön ja työkaluihin liittyvät termit.

Buckskin Yleisesti pukin (peura, hirvi) raakavuodasta valmistettu huokoinen, vahva ja pehmeä säämiskä, joka perinteisesti parkitaan eläimen omilla aivoilla ja viimeistellään savustuksella.

Bumerangi Kaavintarauta, joka on muodoltaan pitkänomainen, kaareva, ja jonka molemmissa päissä on kädensija. Kookkaiden ja sitkeiden eläinlajien työstöön soveltuva työkalu.

Jiekiö tai Jiehkku Pohjoissaamea, karvatöiden muokkauksessa käytetty kaavinrauta.

Kopara Poron sorkka.

Nahas Neutralisoimaton, parkitsematon puhdas nahka, josta on raakatyöstössä poistettu aluskudos, sekä karvanpoistossa karvapeite- ja orvaskesikerros.

Nahka Yleisnimike parkitulle eläimen nahalle, joka on voitu parkita millä tekniikalla hyvänsä.

Nahkuri Ammattikunta, joka hallitsee monipuolisesti nahan valmistuk- sen eri käsityövaiheet nyljetystä raakavuodasta valmiiksi nahaksi, säämiskäksi, taljaksi taikka turkikseksi.

Neliö Teroittamaton, tylppäkärkinen käsityökalu pehmityksiin, ilmauksiin ja kasviparkki kerrosten välikaavintoihin. Voidaan valmistaa mistä materiaalista tahansa, kunhan materiaali ei synnytä ruostetta.

Nila-aika Puiden ja puuvartisten kasvien herkin kasvuvaihe, jossa puiden kuori sisältää paljon vettä ja on haavoittumaisillaan, sillä kuori irtoaa helposti. Nila-ajan sanotaan alkavan huhtikuun puolestavälistä ja kestävän juhannukseen. Tämä on otollisinta aikaa kerätä kasviparkki- ainesta loppuvuoden parkituksia varten.

Näskäin Pohjoissaamea ja johdettu yllä olevasta verbistä, tarkoittaa kaavintatyökalua

Näskätä Neaskit - pohjoissaamea eli poronnahan kaavintaa

Parkkinahka Usein käytetty termi kasviparkituista paksummista vuodista (hirvi, nauta, hevonen) joista valmistetaan mm. hevos- ja koiravarusteita, sekä työkalujen suojia, kuten puukon tuppia. Parkkinahka saattaa olla parkitustasoltaan puoliparkkia.

Pergamentti Rumpunahka, josta on kuivana mekaanisesti hiottu martiokerros pois, tämän ansiosta pinta on huokoinen ja kirjoittamiseen ja maalaamiseen otollinen.

Perinneparkitus Käsityönä valmistettuja luonnonmukaisin eri perinnemenetelmin parkittuja eri tyyppisiä nahkoja, taljoja ja turkiksia.

Pintanahka Läpiparkittu, pehmeä ja notkea nahka, jossa nahan uloin kerros eli martiokerros on tallella koko parkitusprosessin ajan.

Pukinenahka Yleisnimike erittäin pehmeälle, taipuisalle, vaatetukseen soveltuvalle nahalle, pintanahalle, napalle tai mokalle.

Pummi Raakavuotien kaavinta teline. Englanniksi alalla käytetään usein termiä "tanning beam". Tämä usein tuoreesta puusta veistetty, kaareva tukki sopii suurten raakavuotien kaavintaan. Näppäränä ja hygienisempänä vaihtoehtona puulle on muovi. Erilaiset viemäröintiputket soveltuvat muodoltaan hyvin pummin materiaaliksi.

Puoliparkki Nahkatyyppi, jonka parkitusprosessi on tarkoituksella keskeytetty niin, että valmiin vuodan kokonaispaksuudesta yksi kolmas osa on jätetty raa'aksi. Usein kasviparkituksella valmistettuja puoliparkkivuotia käytetään mm. kenkä-, laukku- ja tuppinahkoina.

Raakanahka Pienriistan suolaamaton tai suolattu nahka, joka odottaa parkitusta.

Raakatalja Karvalliseksi muokattava eläimen nahka.

Raakatyöstö Säilönnän jälkeen parkituksen seuraava vaihe, jossa mekaanisesti työkalun avulla poistetaan raakavuodasta aluskerros eli rasvat, lihat ja kalvot.

Raakavuota Kookkaan eläimen käsittelemätön tai suolattu vuota, joka odottaa parkitusta.

Rumpunahka kuivattuna tunnettu parkitsematon karvanpoiston käynyt nahas, joka on pingotettu ja kuivattu. Raakanahkoja voidaan kasvivärjätä ennen tai jälkeen kuivatuksen.

Räkki Nahkurin työteline, jota käytetään nahkaa työstettäessä parkituksen eri vaiheissa.

Räkkirauta Kainalokaavin on räkkitelineellä venytyksiin tarkoitettu tylppäkärkinen työkalu, joka tuetaan kainalon alle vartaloa vasten. Työkalu mahdollistaa nahkurille koko yläkropan voiman käytön.

S-rauta Pehmeä, viilattavissa, karkaisematon usein s-kirjaimen muotoinen rauta. Kuivien vuotien ohennuksiin, martion poistoon ja koipinahkojen kaavintaan.

Säämiskä Nahkatyyppi, josta on poistettu mekaanisesti tai emäksen avulla martiokerros. Valmistetaan rasvaparkituksella.

Talja Karvapeitteinen, valmiiksi parkittu, usein sisustuksessa käytetty eläimen nahka.

Turkis Pukineeksi tai asusteeksi muokattu, karvapeitteinen eläimen nahka.

Turkkuri Ammattikunta, joka suunnittelee, kaavoittaa ja valmistaa valmiiksi parkituista turkiksista vaatteita ja asusteita.

Vetorauta Usein puinen tai metallinen seinään kiinnitettävä kaareva rauta, minkä avulla pehmitysten murtava liikesarja on tehokasta toteuttaa.

Vetovaijeri Eri paksuisista vaijerisäikeistä tehty seinään kiinnitettävä silmukka, jonka avulla ohuidenkin nahkojen pehmitys on tehokasta ilman repeämisen riskiä. Vetovaijerin voi valmistaa myös esimerkiksi köydestä.

Vuota Kokomääre, jolla tarkoitetaan eläimen kokonaista valmiiksi parkittua nahkaa.

Lähde: Hanna Nore: Nahan jäljillä - Metsän unohdetut aarteet (ReadMe, 2021)


Hanna Nore

Hanna Nore

Hanna Nore on perinnehankurimestari, perinneparkituksen opettaja ja Nahan jälijllä- ja Kalannahan jäljillä -kirjojen kirjoittaja Varsinais-Suomesta, Kemiönsaarelta.

Takaisin blogiin